sangkontrakt

BridgeSpel.com

> Startsida

Så mycket bridge!

Bridgens historia och dess utveckling med uppkomsten av nya teknologier.


Det finns olika typer av bridge, alla härstammar direkt från whist (vanligt kortspel i Europa på 1800-talet, föregångaren till bridge som har tagit dess plats).


1885: ”Biritch"

Spel som även kallades "Rysk whist", och som kom från England.

1904: Auktionsbridge.

Denna typ utvecklas och ersätter bridgewhist omkring år 1910.

1925: Kontraktsbridge.

Harold Stirling Vanderbilt skriver reglerna för kontraktsbridge. Fram till andra världskriget spelade man framför allt plafondbridge, men kontraktsbridge utkonkurrerade alla andra former av bridge och spelas numera överallt.

1983: Bridge i lokalt nätverk.

Thierry d'Herbigny, en kanadensisk student som var passionerat intresserad av bridge, uppfinner ett spelprogram på PC (på den tiden väger datorn ett fyrtiotal kilo, ingen hårddisk, och endast mjuka 5 tums disketter!) Han presenterar sitt program på nätverket i den tekniska högskolan i Montréal.

1987: Bridge online.

Programmet är i ständig utveckling och alltid öppet för nya tekniska lösningar. På 1980-talet har webben inte ännu sett dagens ljus. Men i Frankrike utvecklas telematiknätet och når miljontals användare tack vare spridningen av terminaler som här kallas Minitel. Thierry lägger naturligtvis ut på nätet sitt spelprogram, som han kan dela med andra spelfantaster.

2007: Bridge i mobilen.

Thierry skapade det första bridgespelet för smarttelefon. Innan det släpptes presenterades det på en presskonferens vid den Internationella Bridgefestivalen i Biarritz.

2011: Bridge och dess Playmate

Thierry presenterade sin "Playmate" för personalen och pressen vid den Internationella Bridgefestivalen i Deauville, och dessa var mycket imponerade av nyheten. Denna Playmate är en modern version av Bridgemate, men även anpassad till andra spel (poker, tarot, belote ...) med dagens teknik: smarttelefon i stället för den dedicerade enheten och WiFi- nätverket i stället för de analoga radiovågorna.

2013: Bridge i dagens tidevarv med "big data"

Du spelar med robotar som använder inte bara sin artificiella intelligens, utan även flera hundra miljoner mänskliga beslut som fattats tidigare av riktiga spelare. Vad gäller reflektionsspel har robotarna sina begränsningar och ingen ken ersätta finessen i ett mänskligt beslut. Av denna orsak har vi anpassat ett omvänt koncept: det är robotarna som får hjälp av människor.
Då programmet ska fatta ett beslut, söker det i databasen ett mänskligt beslut som liknar så mycket som möjligt den situation i vilket programmet befinner sig. Under ett trettiotal år har vi nämligen skapat en bas där vi samlat flera hundra miljoner data. Således kan en trogen spelare se en motspelare spela kort som han eller hon själv spelat flera år tidigare. Att spela så här är det bästa sättet att kunna utvärdera ditt resultat, för roboterna som du spelar mot kan under inga omständigheter utväxla information utan att du vet om det.

Herr Thierry d'Herbigny

Thierry d'Herbigny
Grundare

Mänskliga spelare

NST
HuvudkontorTillbaka till innehållsförteckningen